3. Sneller opladen
Laadpalen bieden een veel hogere laadsnelheid dan een standaard stopcontact.
- Een laadpaal van 7,4 kW (1-fase) of 11-22 kW (3-fase) kan je auto veel sneller opladen dan een gewoon stopcontact (2,3 kW).
- Voor een EV met een gemiddelde batterijcapaciteit van 50 kWh betekent dit uren verschil in laadtijd.
4. Gemak en tijdsbesparing
- Een laadpaal bij huis of op de zaak betekent dat je altijd een betrouwbare laadoptie hebt.
- Je hoeft niet langer te zoeken naar openbare laadpunten of te wachten tot een laadplek vrijkomt.
5. Voorbereid op de toekomst
- De overgang naar elektrisch rijden is in volle gang, mede door strengere klimaatdoelen en subsidies voor EV’s.
- Het hebben van een laadpaal maakt je woning of bedrijfspand aantrekkelijker en bereidt je voor op toekomstige behoeften, bijvoorbeeld een groeiend wagenpark van elektrische voertuigen.
6. Milieuvriendelijke keuze
- Door te laden met groene stroom, bijvoorbeeld opgewekt door je zonnepanelen of geleverd via een duurzame energieleverancier, rijd je volledig CO₂-neutraal.
7. Subsidies en belastingvoordelen
Zowel particulieren als bedrijven kunnen profiteren van subsidies en fiscale voordelen bij de aanschaf en installatie van een laadpaal:
- Gemeentes bieden vaak subsidies aan voor particuliere laadpalen.
- Bedrijven kunnen profiteren van regelingen zoals de MIA/VAMIL of EIA, waardoor een deel van de kosten aftrekbaar is.
8. Zakelijk voordeel voor bedrijven
Voor bedrijven biedt een laadpaal extra voordelen:
- Werknemers en klanten trekken: Steeds meer werknemers en klanten kiezen voor bedrijven die duurzame mobiliteit ondersteunen.
- Kostenbesparing op wagenpark: Laden op het bedrijfsterrein met eigen opgewekte stroom is veel goedkoper dan tanken of laden bij openbare punten.
- Groen imago: Een laadpaal draagt bij aan een duurzaam imago, wat je aantrekkelijker maakt voor klanten en zakenpartners.
9. Toename van de waarde van je woning of pand
- Een laadpaal maakt je woning of bedrijfspand aantrekkelijker voor kopers of huurders, vooral naarmate elektrisch rijden de norm wordt.
10. Slim energiemanagement
Slimme laadpalen kunnen communiceren met je energienetwerk en andere apparaten:
- Dit betekent dat ze opladen op goedkope momenten (bij dynamische energietarieven) of prioriteit geven aan het gebruik van zonne-energie.
- Slimme laadpalen bieden laadoverzichten en kostenbeheer, wat handig is als je kosten wilt verrekenen met bijvoorbeeld je werkgever.
Conclusie
Een laadpaal biedt gemak, kostenbesparing en duurzaamheid. Het is een investering in de toekomst van mobiliteit, waarmee je niet alleen geld bespaart, maar ook bijdraagt aan een schonere planeet. Voor bedrijven versterkt een laadpaal ook je professionele imago en maakt het elektrisch rijden toegankelijk voor werknemers en klanten.